Permafrost: Toekomst en verleden.

Woensdag 20 november – aanvang 20.00u in de Zuidwester, Gasthuislaan 84, Steenwijk

Deze lezing door fysisch geograaf Ko van Huissteden richt zich zowel op de toekomst als het verleden van de permafrost, waarin ook de sporen van permafrost uit het IJstijd-verleden in Nederland aan bod komen.

Permafrost: Toekomst en verleden.

Het ontdooien van permafrost – permanent bevroren bodem – versterkt klimaatverandering doordat dit gepaard gaat met uitstoot van broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. Bovendien bedreigt het ontdooien de stabiliteit van de bodem en leidt het tot grote veranderingen in het landschap en ecosystemen. Fysisch geograaf Ko van Huissteden is zijn wetenschappelijke carrière begonnen met onderzoek naar sporen van ijstijd-permafrost in de Nederlandse bodem, en heeft daarna 14 jaar onderzoek gedaan naar permafrost in Siberië. Resultaten van dit werk worden tijdens deze lezing gepresenteerd. 

Allereerst wordt hierbij ingegaan op wat permafrost is, waar het voorkomt, en hoe het komt dat bij het ontdooien van permafrost zoveel broeikasgas vrijkomt. Daarbij spelen geologie, landschap en ecosystemen 

de hoofdrol. Mensen dragen ook bij aan het ontdooien van permafrost, niet alleen door klimaatverandering, maar ook door verstoring van vegetatie. De gevolgen voor het landschap zijn bodemdaling, ontstaan van dooimeren en erosie. Vervolgens wordt ingegaan op de sporen van ontdooiende permafrost uit de ijstijd in Nederland. Dat zijn niet alleen de bekende ‘pingoruïnes’ maar ook sporen in de bodem van aanwezigheid en verdwijnen van de permafrost.

De lezing is voor leden van KNNV en IVN gratis toegankelijk, van andere belangstellenden wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.

Datum & tijd
wo 20 november 2024 om 20:00
Vertrekplaats

Zuidwester, Gasthuislaan 84, Steenwijk