Wandeltip Rottige Meente zuidwest – 7 km

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wandeltip Rottige Meente zuidwest – 7 km – tekst & foto’s Theo van de Graaf
Er bestaat ook een wandeltip Rottige Meente noordwest. Zie www.knnv.nl/noordwesthoek Startpunt:
Rijd via Oldemarkt en Ossenzijl richting Kuinre. Rijd door Ossenzijl tot het einde van de bebouwde kom. Sla direct voorbij het laatste huis rechtsaf, Burgemeester van der Veenweg. Blijf deze weg almaar volgen, over de Linde en door Spanga. Steek de N351 over en rijd door Scherpenzeel tot de kerk. Direct na de kerk rechtsaf. Je kunt parkeren naast de kerk.
Voor de navigatie: Grindweg 139, 8483 JL Scherpenzeel.

Routebeschrijving:
a. Loop naar het einde van de parkeerplaats en ga rechtsaf het grindpad op. Recht vooruit zie je het eerste ooievaarsnest. Na enkele meters linksaf, een smal schelpenpaadje. Aan het einde rechtsaf. Je loopt nu op een oud kerkenpad met de naam Voetpad, maar ondanks de naam mag er ook gefietst worden. We volgen dit pad tot het einde.
Na 750 meter kruisen we de N351 en vervolgen het Voetpad. We passeren een vogelkijkhut voor niet bestaande vogels, ja echt, maar wel bestaande vogels zijn er ook te zien. Even verderop passeren we een langgerekte tuin met uitnodigende banken en picknicktafels. Je mag er gratis gebruik van maken. Het is een soort lustoord. Weer een stukje verder passeren we de pittoreske begraafplaats van Spanga met klokkenstoel.

b. Aan het einde van het pad op de asfaltweg linksaf. Via de hoge brug steken we voor het eerst de Scheene over, de vaart die dwars door de Rottige Meente loopt. Als je vanaf de brug rondspeurt zie je vast wel ergens reeën lopen. We lopen over de weg door Spanga. In het voorjaar zie je hier overal ooievaars en ooievaarsnesten, een overblijfsel van het ooievaarsbuitenstation dat hier vroeger was. De grote tuinen zijn vaak dicht begroeid en waterrijk en daarom rijk aan allerlei vogelsoorten.

c. Aan het einde van de weg steken we de N351 over en slaan op de ventweg linksaf. (Voor de alternatieve route ga je juist rechtsaf en na 300 meter linksaf, zie kaart. Lees verder bij punt d.). Zowel in de grote vijver links als in de plas rechts zijn in de winter allerlei soorten eenden te ontdekken, zoals krakeenden, kuifeenden, slobeenden, nonnetjes, brilduikers en grote zaagbekken. We lopen 300 meter over de ventweg en gaan bij hectometerpaal 33,8 rechtsaf, door een hekje en een graspad op. Na 200 meter maakt het pad een bocht naar rechts. We lopen nu verder langs de Scheene. Dit is het land van fitis en rietgors. Aan de overkant lopen altijd wel ganzen, ooievaars en soms ook reeën. Op de grote plassen kun je speuren naar allerlei soorten eenden. Aan het einde op de asfaltweg linksaf.

d. Via het Ale Bakkersbroggien steken we de Scheene over. Na 700 meter op de kruising met het Voetpad linksaf. We volgen het Voetpad een kilometer. Zodra we de bebouwde kom van Scherpenzeel door zijn slaan we, net voorbij een zwart huis, rechtsaf en lopen terug naar de parkeerplaats.